A Földön is kimutatták a természetesen előforduló antianyag jelenlétét, nem csak „ott, ahová ember még nem merészkedett”. A Fermi teleszkóp bizonyítéka szerint a földi villámokban nem csak elektronok, de ezek antianyag ellenpárjai, a pozitronok is jelen vannak.

A Fermi űrtávcsövet (Fermi Gamma Ray Space Telescope) eredetileg a távoli űr gammasugarainak észlelésére tervezték, de nemrégiben meglepő földi felfedezést tettek segítségével a csillagászok. A 14 hónapja működő repülő obszervatórium 17 gammasugár-kitörést mért, melyek közül kettőben – meglepő módon – antianyagra utaló nyomokat találtak.

Két közelmúltbeli vihar alkalmával a Fermi olyan jellegzetes energiájú gammasugárzást érzékelt, amely csak pozitronok bomlásakor keletkezhet. Ilyet azelőtt sosem mutattak ki villámlásos viharokban – jelentette be november 5-én Michael Briggs, a University of Alabama kutatója, akit szintén meglepett a különleges felfedezés.

A repülőgépeket is veszélyeztető gammasugár-kitörések megfigyelése nem új keletű, már a ’90-es években is figyelemmel kísérték a jelenségeket a NASA Compton obszervatóriumából. A NASA RHESSI nevű, röntgen- és gammasugárzást figyelő műholdja körülbelül 800 felszíni gammasugár-kitörést regisztrált eddig.

Forrás: Science News
Kép: NASA