Stúdió beszélgetés:

Rataj András – Szacsky Mihály

A kultúra két alap pillére a TUDOMÁNYOK és a MŰVÉSZETEK. A művészeteket nagyon sokféle módon értelmezik. Nagyon leegyszerűsített megfogalmazást olvashatunk a WIKIPÉDIA oldalon:

A művészet szó tágabb értelemben minden alkotó célú emberi igyekezetre vonatkoztatható. Ebből a széles perspektívából a művészet kulturális, történelmi vagy földrajzi környezettől függően általános fogalomként használható az összes teremtő szándékra, amit emberi törekvés mozgat.

A PANNON PALATINUS STÚDIÓ a képalkotás, elsősorban a filmművészet sajátos alkotásainak bonyolult és összetett rendszerét elemzi. A filmművészet kivétel nélkül alkotói közösséget jelent. Minden alkotó közösség, forgatókönyv író, dramaturg, rendező, operatőr, világosító stb. akkor tud magas színvonalon filmet készíteni, ha a közreműködők tehetsége és szakmai képzettsége egységesen magas színvonalat képvisel. A filmek esetében önálló, de szintén alapvető feltétel az, hogy a szereplők valóban színművészek legyenek. Egy tökéletes stáb, ideális színeszekkel és karakter szereplőkkel akár egy egyszerű témát is művészi színvonalon tud megalkotni. Sajnálatos, hogy ezek az elvárások napjainkban sokat vesztettek színvonalukból. Az igényes magas színvonalon forgatott filmalkotások helyett egyre erőteljesebben jelentkezik a filmipar igénye, pontosítva a kassza siker.

Az I. fejezet párbeszéde felvezeti a színház és a filmművészet összetett és bonyolult kérdéseit. Igyekszik megfelelő módon bemutatni, hogy mit nevezhetünk színház és film művészetnek, néha forgatások kulissza titkait is felvillantva. Ezért célszerű például a filmművészet fogalmával is bemutatni.

WIKIPÉDIA: A film napjaink egyik legnépszerűbb művészeti és szórakoztatási médiuma. Gyakran úgy is nevezik, hogy a hetedik művészeti ág. Az első olyan a művészetek között, melynél a rögzítés és a visszajátszás egyaránt technikai eszközökkel történik. Az alkotóművészetek között az első, amelyik a teret, a mozgást, az időbeni változást a maga valóságában képes megörökíteni, majd a néző számára visszaadni.

[KGVID]http://www.pannonpalatinus.hu/wp-content/uploads/2021/01/művészet.m4v[/KGVID]

2021.01.21.