EL FOG FOGYNI A NITROGÉN A TALAJBÓL, AMI NAGYON ROSSZ HÍR”

Olvasható a Science című tudományos lapban publikált több bírálaton átesett tanulmányban

A tudományos megállapítást egy összefoglaló cikkben olvashattuk 2022/04/15.-én. A cikk elején (mint ahogyan az szokott lenni) drámai hangvétellel a következőt olvashatjuk:

Mindez meglepő lehet, hiszen sokszor az a probléma inkább, hogy túl sok van ebből az elemből. A nitrogénciklus azonban komplex folyamat, mi pedig több módon is felborítjuk, aminek eredménye, hogy a talajból kezd eltűnni ez a rengeteg biológiai folyamat számára nélkülözhetetlen elem.”

Ez zavarba ejtő hír, mindazoknak, akik valamit is értenek az anyag és élet kőrforgásához, arról nem is beszélve hogy sejtésük van a kvantumbiológiai tudományához is. A “tudósok” ismét eleresztettek egy hírt (ráadásul négytekintélyű tudományos lapról van szó) amitől ismételten lehet rettegni. A folytatásban összefoglalva ezt tették közzé:

A nitrogén az oxigénhez, a szénhez vagy a hidrogénhez hasonlóan az élet szempontjából az egyik legfontosabb elem. Épp ezért lehet sokkoló a felismerés, hogy a talajból gyorsabban tűnik el a nitrogén, mintsem pótlódni tudna – erről több korábbi bizonyíték összegzésével jutott egy új, immár a tudományos bírálaton is átesett, a Science című lapban publikált tanulmány. A tanulmány egyik társszerzőjével, Rachel Masonnal készített interjú tartalmát foglaljuk össze röviden. “

És összefoglalaták. Az olvasót nem terhelem mélyen szántó gondolatokkal mert a tanulmány szerzőinek csak egy dolog kerülte el a figyelmét. Ami nem más, mint az anyag és az élet kőrforgása.

Az élet körforgásának két alapvető megkérdőjelezhetetlen eleme létezik

1) Az anyag, pontosabban az atomok, elemek, molekulák, vegyületek amelyek stabilan és változatlanul vannak jelen bolygónkon.

2) Az élet körforgásához szükséges energia az csak és kizárólagosan a Napból érkezik sugárzás (fotonok) révén. Tehát az energia folyamatosan érkezik, egy része reflektálódik, egy része elnyelődik.

Az élettudományokon belül a kvantumbiológiai (mely a 21. század új diszciplínája) kutatásai alapismeretként kezelik, hogy az anyag és energia kőrforgása eredményezi az élet kőrforgását és a fajok sokszínűségét.

Bizonyított tény, hogy amit élőlényeknek nevezünk azok képesek a Nap energiáját akkumulálni, de képesek egyben mint tárolt foton energiát felszabadítani.

Ez alapján tudhatjuk, hogy minden atom, elem (bár milyen formában) az élőlényekben folyamatosan átalakulnak (kvantum-biokémiai és kvantum-biofizikai), nincs statikus állapotuk. Tehát az anyag kőrfolyamata maga az élet.

Túl bonyolult a cikk értelmezése gondolhatják néhányan. Véletlenül sem. Mert már az általános iskolában is oktatáják pl. a szén kőrforgását, mint az élet létének fennmaradását. A kissé iskolázottak már arról is hallhattak, hogy néhány elem körforgása is az anyag -energia-élet körforgásának természetes része.

Vonjunk le néhány következtetést és akkor talán megérthetjük a zseniális tudományos cikk tartalmát, ellentmondását.

Az anyag, ha a természetben kőrforgásban van, akkor mennyiségileg nem fog elfogyni (igaz, hogy képes átrendeződni akár területileg is). Ha a kvantumbiológiai kutatásokat figyelembe vesszük akkor tudhatjuk, hogy minden élőlény maximum 62 féle elemet (atomot) tartalmaz és naponta minimum 34 elemet kell az élő szervezetbe bevinni, amely elemek állandó kőrforgásban vannak.

Minden élőlényt tekinthetünk tehát 62 (maximum) elem (atom) sajátos halmazának. Mert legyen az madár, nyuszi, cica, vagy ember ugyan abból az állandó kőrforgásban lévő stabil elemekből építkezik. Mint már a fentiekben említettem ez a kőrfolyamat csak energia hatására (abszorpció) jön létre. Azért hogy ez a rövid gondolatmenet se legyen tudománytalan ezért azt a szenzációs felfedezést is közzé teszem, hogy ha nincs anyag, vagy nincs energia, akkor nincs élet sem (nahát). A cikk szerzői ezt az alapvetést vagy nem ismerik, vagy úgy gondolják, hogy pl. a nitrogén kőrforgása az nem természeti jelenség, hanem “tudományos” intézmények produktumai és nem utolsó sorban gazdasági kérdés.

Várom, hogy mikor kritizálnak meg, mert az állításaimat evidenciák alapján nem támasztottam alá, miközben a publikáló “tudósok” vizsgálati és kutatási eredményekre hivatkoznak.

Záró gondolatként megjegyzem, hogy a kvantumbiológia kutatásoknak egyik alapvető területe az anyag és energia körforgásának kvantumos jelenségeinek megismerése. Hangsúlyozottan , nem a természetbe való beavatkozás, hanem annak megismerése és például az ökoszisztémák, növénytermesztés, precíziós mezőgazdaság, anyagcsere folyamatok komplex elemzése és egyensúlyi helyzetének visszaállítása. Bolygónk élővilágának ez a létalapja. Tehát a nitrogén természetes kőrforgása az életjelenség egyik meghatározó folyamata.

Hogy mindezt alátámasszam a WIKIPÉDIA egyik letöltött ábráján kívánom szemléltetni, hogy a nitrogén van és még a talajból sem fog elfogyni. Egyre viszont nem gondoltam, amiben a “tudósoknak” igazuk lehet. A nitrogén a robbanószerek egyik alapanyaga ( nitroglicerin, nirocellulóz, nitropenta , alifás C-nitro származékok, NH4 NO3+CaMg (Co3 )2 stb.). A “tudósoknak” igazuk lehet, mert ha valójában azzal bízták meg őket, hogy ne az élet kőrforgásának összetett kérdésével bíbelődjenek, hanem a jelentős gazdasági hasznot produkáló robbanóanyagokat fejlesszék akkor talán érthető az aggodalmuk is. Nem zárható ki napjaink növekvő hadiipari ellátásának pótlása a cél. Feladatuk (lehet) hogy a “tudósok” kutatásaikkal lehetővé tegyék a mind több nitrogén kitermelését a földből, hogy abból a hadi eszközökhöz szükséges lőport, robbanóanyagot előállítsák. Így érthető hogy megriadnak attól, hogy lesz robbanóanyag, de nem lesz élet.

p1

 

Szacsky Mihály