Korábban több esetben igyekeztünk részletesen kitárgyalni, hogy milyen védelmet nyújt a jód tabletta egy nukleáris baleset, vagy atomtámadást követően.

Nagyon leegyszerűsítve semmilyen védelmet nem biztosít a radioaktív sugárzás ellen

Mindösszesen a szervet jód szükségletét optimalizálja, ezzel az esetlegesen a légkörbe kerülő Radioaktív Jód beépülését fékezi

A csernobili reaktor baleset óta időszakosan fel -fel bukkannak olyan hírek, hogy nukleáris baleset, vagy háborútól való félelem miatt a lakosság körében félelemet keltően sejtelmes indokokkal jód tablettákat kezdenek osztogatni. Olvashattunk például a Belga kormány kezdeményezéséről, ahol a csecsemőknek is osztottak jód tablettát. Nem olyan régen hazánkban is kitört a “jód mizéria” és sajnálatosan az orvos társadalom egy része is csatlakozott a felelőtlen, tudománytalan kijelentésekhez. A hazai szakemberek szerencsére hallaták a hangjukat, mert nem csak az a baj, hogy félelmet keltenek, de napi 400 µg jód bevitele már egészségügyi kockázatot is jelent.

Akkor végre lezárhatjuk ezt a témát, hát sajnos nem. Mert nem más, mint az EU a löszerek és fegyverek mellett “kálium jodid “ tablettákat adományozott Ukrajnának. Szerencsétleneknek már csak ez hiányzott. Mellékelem a megjelent cikket:

A radioaktív fenyegetés árnyékában kálium-jodid tablettát adományozott Ukrajnának az EU

Az Európai Unió ötmillió kálium-jodid tablettát adományozott Ukrajnának az esetleges radioaktív sugárterhelés megelőzésére – írja az MTI az Európai Bizottság közlése alapján.

A brüsszeli testület közleménye szerint még augusztus 26-án érkezett kálium-jodid tabletták iránti kérelem az ukrán kormánytól, illetve Kijev a támogatást megelőző biztonsági intézkedésként kérte az EU-tól a zaporizzsjai atomerőmű köli terület védelmi szintjének növelésére. Az EU polgári védelmi mechanizmusán keresztül azonnal 5,5 millió kálium-jodid tablettát juttatott Ukrajna számára. A tabletták közül  – több mint 500 ezer euró értékben  – ötmillió darabot az unió rescEU nevű vészhelyzeti tartalékaiból biztosították, 500 ezer tablettát pedig Ausztria ajánlott fel.

Az uniós bizottsági közlemény Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztost idézte, aki kijelentette, hogy soha egyetlen atomerőművet sem szabad háborús helyszínné változtatni, továbbá elfogadhatatlannak nevezte, hogy az atomerőmű körüli harcok nyomán civilek élete kerül veszélybe. Végül szorgalmazta, hogy a nukleáris létesítmény körüli összes katonai műveletet azonnal le kell állítani.

Tehát mi a megoldás Jódot kell szedni !

(Csendben jegyzem meg, és kisbetűkkel, A Tudományos Akadémiáknak, mi erről a véleményük ?)v

Szacsky Mihály