A Műegyetemi Természet és Sporttudományi Közhasznú Egyesület és a

Pannon Palatinus József Nádor Közhasznú Alapítvány a

TIT Természettudományi Stúdióban

2012. június 15. 15.30-tól

HOGYAN TOVÁBB?

címmel konferenciát rendez.

A Palatinus Társaság fennállása óta (2004) töretlenül szolgálta a kultúrát, a tudományokat és a művészeteket. Tevékenységét nem anyagi érdekek motiválták. A Palatinus Társaság nyitott szellemiségének megfelelően mindent megtett azért, hogy a tagjai által képviselt és művelt tudományokat és a művészeteket méltó módon tudja képviselni. A tudományok közötti átjárhatóságot és azok kölcsönhatásait minden esetben Antropológiai, azaz Emberközpontú szemlélettel igyekezett művelni. A Palatinus Társaság alapelve, hogy Földünkön a természet harmóniában tudjon fennmaradni és képes legyen megélni minden élőlény azt a csodát, amit életnek nevezünk, egyszeri és megismételhetetlen, és amit csak az Emberi tudattal vagyunk képesek felfogni.

A Palatinus Társaság érezte annak a fontosságát, hogy a tiszta gondolatokat és a tudást közzé kell tenni. Ezt szolgálja a Pannon-Palatinus lapunk (www.pannonpalatinus.hu). A folyamatosan megújuló lapunk egyszerre tekinthető tudástárnak és tudományos ismeretterjesztő fórumnak.

A konferencia egyik kiemelkedő témája az, hogy az egyesület, alapítvány és ezen keresztül a Palatinus Társaság a jövőben milyen módon tudja aktív közreműködését végezni a TIT keretein belül.

Az elmúlt hónapokban megfogalmazott gondolataink, amelyek tükrözik eszmeiségünket, új feladatokat sejtetnek.

Néhány kiemelés:

 • A tudományos ismeretterjesztés, a tudományos újságírás támogatása, valamint új tudástár és azok közzétételi módszereinek alkalmazása és bevezetése, pl. PDS rendszer. Napjainkban szinte az egész világban kérdésként vetődik fel, hogy a tudomány és annak ismeretterjesztése milyen formában töltheti be legjobban szerepét. A PDS rendszer egyesíti magában az írott formátumot az audio-vizuális technikákkal. Az új formátumot nevezhetjük tudomány-dokumentalista stílusnak.

 • Nyilvános előadások, oktatás-szervezés a tudományos kutatások új eredményeiről.

 • Palatinus Magazin indítása. Elképzelésünk szerint kezdetben negyedéves összefoglaló kiadvány jelenne meg, mint magazin, amit követhetne egy havonta megjelenő folyóirat.

 • Egészség-fenntartás és megőrzés és ismeretterjesztési programok indítása. Az elmúlt évek élettudományi kutatásai alapot adhatnak arra, hogy egy akár országos hálózatban működő egészségi állapot meghatározó hálózat kezdje el működését. Célja az egészség fenntartása és megőrzése.

 • Országos egészségi állapot felmérési program indítása, amely megvalósítása egybeesik kormányzati és uniós elvárásokkal.

 • Környezetvédelmi, ökológiai és klímakutatások végzése és elemzése.

 • Élhető környezet biztosítása, víz, levegő és élelmiszer biztonság. A platinusi elveknek megfelelően a lokális cselekvést helyezi előtérbe a globális érdekkel szembe.

 • Gyermek-egészség fenntartási programok, váz izomrendszer, táplálkozás, testnevelés, sport, melyek teljes mértékben illeszkednek a jövő oktatási elképzelésekhez (általános iskolások kötelező egészségfelmérése, mindennapos testnevelés stb.).

 • Tudományos kutatási programok szervezése.

 • Mozgalom szervezése „ A tudomány mindenkié”.

 • Előadó estek, koncertek, filmművészeti alkotások bemutatása, tárlatok stb. rendezése.

A konferenciát a TIT részéről, mint házigazda: Dr. Koncz Gábor nyitja meg.

A megnyitót követően négy rövid összefoglaló előadásra kerül sor, először moderátorunk

Merza Jenő újságíró beszél

 1. Akkor jó, ha én is megértem címmel

 2. A Palatinus Társaság közel egy évtizedes tevékenységének rövid bemutatása és „hogyan tovább”. Előadó: Szacsky Mihály

 3. A tudományok interdiszciplinaritásának problémája és megoldások: Előadó Winkler Gusztáv

 4. Művészet és Emberformálás Előadó: Benkő Péter

 

Az előadások gondolat ébresztőek. Ezt követően szabad és nyílt eszmecserét tartunk arról, hogy „hogyan tovább”. Hogyan tudjuk szolgálni a jövőben a kultúrát, a tudományokat és a művészeteket.

Előzetesen is várjuk mindenki véleményét és gondolatát a pannonpalatinus@pannonpalatinus.hu

levelezési címre.

Mindenki részvételét és segítségét előre is köszönve:

Pannon-Palatinus

2012. június 4.