Ez valami tévedés lehet

A fenntartható fejlődés és a folyamatos gazdasági növekedés alap feltétele maga a globalizáció. Állítják közgazdászok, politikusok. A valódi tudományos élet szereplőinek már vannak kétségei. Az egyre növekvő árú termelés és fogyasztás arányosan növeli a hulladékok mennyiségét. Az élelmiszer kereskedelem globalizációja egyenesen értelmezhetetlen. Az elmúlt 100 éveben közel hat milliárd lélekkel (homo) gyarapodott a népesség. De nem baj, mert a tudósok megoldják a mesterséges élelmiszer előállítást (ez sem vicc, műhús, szintetikus fehérje stb., illetve rovar farmok fogják biztosítani a megnövekedett népesség élelmiszer ellátását). Az élettudománnyal foglalkozó kutatók egyértelmű megállapítása, hogy minden élőlény a történelmi időkben, az adott geológiai és klíma környezetben található élelmiszert 30-60 km-es körzetből gyűjtötte össze. De nem úgy napjainkban. Egy egyszerű bevásárlás esetében (semmi luxus), meglepődve látjuk, hogy pl. a vöröshagymát hollandiából, vagy Új-Zélandból hozták, a marhahús Argentínából, a szölö Spanyolországból érkezik. Egyszer kiszámítottam, hogy egy egyszerű vacsora ami az asztalomra került, az előzőleg több mint 10.000.- kilométert utazott (repülő, vonat, kamion). Létfenntartási ösztönük is kezd lankadni. Az a természetes, ha az élelmiszert amit elfogyasztani kívánunk, azt megnézzük, azonosítjuk az illatát-ízét. Ezek a szenzorjaink biztosítják létünk fennmaradását, de mostantól nem nézhetjük meg, nem érezzük az illatát és természetesen nem érezhetjük az ízét a táplálékunknak, mert be van csomagolva, csíramentesen és pontosan tudhatjuk az adalékok mennyiségét is. Származási hely?, amit rá írnak. Most csak az élelmiszer globalizációt emeltem ki, ami fenntarthatatlan úgy minőségileg és mennyiségileg. Ha nem igaz amit írok, akkor miért van migráció, talán a létfenntartás alapösztönének törvényszerűsége miatt?

SZM

Forrás: 2021.10.30 Vasárnap