(I.sz. Melléklet)

A somatológiai vizsgálatok és felmérések elsődleges célja, hogy egy adott ember egészségi állapotát a lehető legteljeseb mértékben, vagy célzottan az anatómiai és fiziológiai összefüggéseiben feltárja, és azt értelmezhetően leírja. A somatológiai vizsgálatokkal szembeni elvárásoknak minden esetben meg kell felelni. Ez alapján csak non-invazív vizsgálatokat lehet végezni, a funkcionális anatómiai elveknek megfelelően a SOMA (test) minden összefüggését fel kell tárni és azt egy rendszer szerint le kell írni. (kiemelések: szenzorok, fiziológiai, metabolikus folyamatok, lokalizálható szerv szervrendszeri funkciók és azok eltérése). A rendelkezésre álló adatok informatikai feldolgozását követően pontos képet kaphatunk arról, hogy aktuális somatotípusnak megfelelőn milyen egészségi állapotban van a vizsgált személy, valamint aktív kezelőorvosi közreműködés esetében esetleges betegségeiről, és azok kezeléséről is összesítő értékelést lehet készíteni.

Az egyetemi kutatások eredményeképpen a somatológiai vizsgáló módszer alapja, a jelenleg teljesen egyedi vizsgáló eljárásnak tekinthető, funkcionális anatómiai képalkotó eljárás, a Somatoinfra®©, komplex technológia biztosítja. A komplexitást az adja, hogy a párhuzamosan kifejlesztett humánbiológiai informatikai rendszerek tetszőleges számú detektort és annak jeleit képesek befogadni, illetve alkalmas feldolgozási szinten orvos diagnosztikai rendszerekből származó adatokat is kezelni.

A központi informatikai egység alapját az emberi test által folyamatosan kibocsátott infravörös fotonok dinamikus változása teszi lehetővé; a teljes testfelületről folyamatosan és szakadatlanul kisugárzódik (emittálódik). A fejlesztések alapján ezek a felvételek valós időben nagysebességgel is leképezhetőek, amely technológia különösen alkalmas pl. sportolók, rehabilitációs folyamatok vizsgálatához, vagy mikró sebészeti felhasználáshoz.

Néhány kiemelés a használhatóságról a teljesség igénye nélkül:

  • foglakozás egészségügyi alkalmazás

  • testnevelés hatékonyságának növelése, a tanulók fizikális felmérésének egy hatékony eszközeként, kiemelten az általános iskolások váz és izomrendszeri szűrővizsgálatában.

  • sport és katona egészségügy, valamint sportolók edzettségének vizsgálata, szükség esetében a rehabilitációs programok biztosításával

  • általános népegészségügyi pre-klinikai, pre-diagnosztikai felmérő rendszer

  • az orvosi alapellátás egy hatékony és olcsó megoldása

  • szakorvosi adaptációk

  • életminőség környezeti vizsgálatai stb.

A különféle alkalmazások a működési elv megtartása mellett technikai különbséget is jelentenek. Az adatfeldolgozó és elemző informatikai rendszer viszont képes lekövetni a felhasználás különbségét. Az új fejlesztésű M-SI rendszerek esetében a használatot nagyban megkönnyítik a célszoftverek alkalmazása, amelyek egyes berendezésekben szabadon cserélhetők, vagy párhuzamosan futtahatók.

Folytatás a II. sz. mellékletben: „- Alkalmazás és bevezetés esetében várható feladatok és hatékonysági mutatók”