Egy körülbelül egyméteres szikladarab lépett be a Föld légkörébe, és semmisült meg nagy magasságban hazánk felett. A jelenségre február 28-án, vasárnap éjszaka, 23.25-kor került sor, és a borult ég ellenére sok helyről látták az országból. Egyre több beszámoló érkezik a Magyar Csillagászati Egyesülethez, és egy videó alapján már nyilvánvaló, hogy most sincs szükség „ufós” magyarázatokra.

Sárneczky Krisztián csillagász, a Magyar Csillagászati Egyesület titkára az [origo]-nak elmondta: egyértelműen meteorról, egy hatalmas tűzgömbről van szó, ez a beszámolók és a videók alapján is látszik. A sajtóban megjelent más információk főképp abból eredhetnek, hogy egy ilyen fényes jelenség nagyon ritka, és még tapasztalt emberek is rosszul értelmezhetik. Ugyanezen a véleményen van Mizser Attila, az MCSE főtitkára is.

Kedd, közép-európai idő szerint 13.52

A megfigyelések összevetése alapján a jelenség maximális fényessége meghaladta a telehold -12-es magnitúdóját, de elmaradt a Nap -27 magnitúdójától; többen -20 magnitúdó körülire becsülik. Mindenesetre látványos árnyékot vetett az éjszakai sötétben. Csehországból radaros módszerrel is megfigyelték a jelenséget, de további részleteket egyelőre nem közöltek.

Több bejelentés is érkezett hanghatásokról, de ezen a téren még nincs tiszta kép. A megsemmisülési magasságról a mérések elemzése alapján hamarosan pontosabb információk lesznek.

Forrás: http://www.origo.hu