2020. szeptember 17-én magánszemélyek megalapították a Pannon Palatinus Művészeti Stúdiót, melynek elsődleges célja a színház- és filmművészet területén tehetségek felfedezése és kinevelése. A stúdió a „Pannon Palatinus – József Nádor Közhasznú Alapítvány” keretein belül fog működni, irányítását az alapítvány kuratóriuma végzi, de művészeti kérdésekben teljes szabadságot kap a stúdió szakmai vezetése.

A „Pannon Palatinus – József Nádor Közhasznú Alapítvány” a stúdió létrehozásával tovább erősíti közhasznú tevékenységét, amely a tudomány és a művészetek ápolása terén eddig is jelentős volt.

A Stúdió lehetőséget kíván nyújtani szabad alkotások megszületéséhez olyan fiatalok részére, akik késztetést éreznek filmes produkciók és színházi előadások megvalósítására. A mozgókép kultúra keretein belül lehetőséget biztosít továbbá természet, dokumentum és oktató filmek elkészítéséhez is. Ehhez nem csak a meglévő stúdióberendezéseit és technikai eszközeit biztosítja, hanem kezdeményezi művészeti egyetemekkel, tudományos kutatóhelyekkel, oktatási intézményekkel (stb.) való alkotói együttműködést. A PP stúdió szoros szakmai kapcsolatot szeretne fenntartani többek között a Budapesti Metropolitan Egyetem művészeti karával és a kínai Shandong Művészeti Akadémiával.

A stúdió létrehozását az a szándék vezérelte, hogy mozgókép kultúra művészeti és tudományos alkotásait a stúdiósok magas szakmaisággal és művészeti igénnyel készíthessék el. Segítse továbbá a magyar színházi és filmélet jövőbeni művészeinek kibontakozását. Lehetőséget teremt alkotói közösségek létrehozásához a tehetséges fiatal amatőr színészeknek és filmeseknek. Biztosít stúdió műhelymunkát mindazoknak a tehetségeknek akik a színház- és filmművészeti képzés rendszeréhez a kiemelkedően magas túljelentkezések miatt nem férhetnek hozzá.

A stúdió nyitott egyéni jelentkezőkre épp úgy, mint komplett stábokra vagy stábot keresőkre is. Tevékenységét fokozatosan tervezi megkezdeni, eleinte a technikai eszközökkel való támogatás és művészeti érdeklődésű közösség megteremtése a cél, de szívesen fogad filmötleteket, forgatókönyveket, dramaturgiai elképzeléseket is, és lehetőségeihez mérten segít ezek megvalósításában.

A stúdió a működéséhez támogatásokat és kreatív megrendeléseket is elfogad magánszemélyektől és gazdasági szereplőktől egyaránt.

KÖZZÉTESZI: PANNONPALATINUS “JÓZSEF NÁDOR” KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY