A jelenleg zajló Téli Olimpián is a sport szépségén túl a sportolók teljesítményei kerülnek a figyelem középpontjába. Egy sportoló teljesítményét nagyon sok tényező határozza meg. A testalkat (szomatotipizálás), a genetikai adottságok, a kornak nemnek megfelelő anyagcsere folyamatok mellett fontos kiemelni a sportolók erőnlétét, mozgáskoordinációs készségeit és képességeit.

Elterjedt nézet, hogy az edzők mellet a sportorvosoknak is köszönhetőek a kiemelkedő eredmények (ide nem sorolva a dopping adagolást). A sportorvoslás esetében szükséges kettéválasztani a sportképességek állapotfelmérésének és fejlesztésének humánbiológiai kérdéseit, valamint a beteg sportolók gyógyításának és rehabilitációjának összetett feladatát.

Az egészséges és edzésben lévő sportolók esetében a genetikai és a rejtett betegségek sportorvosi szűrése csak egy alap információt hordoz, mindösszesen azt, hogy a sportoló egészséges, vagy beteg.

Az egészséges sportolók (legyen válogatott, vagy amatőr) esetében az orvosi vizsgálatok helyett célszerű biológiai antropológiai és környezet antropológiai vizsgálatokat végezni. Ezek a vizsgálatok valójában nem a betegségek kiszűrésének és prognosztizálásának orvosi protokoll szerinti folyamatait tartalmazzák, hanem kifejezetten azt a célt szolgálják, hogy az adott sportoló esetében milyen testtani (szomatológiai) és fiziológiai folyamatok összefüggései állapíthatóak meg és azok mennyire teszik alkalmassá az adott sportolót az adott sport űzésére.

A szomatológiai diagnosztikai vizsgálatok sportáganként csoportosíthatóak és ezzel lehetőség nyílik arra, hogy megfelelő kérdésfeltevésekre teljes körű válaszokat adjunk. Példaként említhető, hogy a sportoló váz- és izomrendszere mennyire alkalmas egy adott sport űzésére, vagy a bonyolult és összetett anyagcsere folyamatok alkalmassá teszik-e a sportolót az adott sporttevékenység fizikális teljesítésére.

Az alkalmazott összetett szomatológiai vizsgálatok megfelelő értelmezéssel sport-prevenciós feladatokat is ellátnak. Ezek elsősorban a Somatoinfra ®© funkcionális anatómiai képalkotó eljárásnak, a természetes és folyamatosan jelen lévő humán radiációnak köszönhetőek. Ez lehetőséget teremt arra is, hogy valós időben megfigyeljük az emberi testben zajló bonyolult és összetett biokémiai és biofizikai folyamatokat, s ezt egy természetes kvantumjelenségnek köszönhetjük. A rutinszerűen alkalmazott Somatoinfra©® technológia, mint a szomatodiagnosztika funkcionális anatómiai vizsgáló rendszere, a nagymennyiségű adatnak köszönhetően alapját jelenti egy sport térinformatikai vizsgáló módszernek. Az adathalmazokra jellemző, hogy egy sportoló mozgását távérzékeléssel történő SI felvételezés esetében 1 sec alatt (+ – 10%) 5 millió foton energia rögzíthető. A szabadalommal védett Somatoinfra®© technológia, és vizsgáló rendszer nagysebességgel is képes rögzíteni az adatokat, amelyek a sportolók funkcionális anatómiai jellemzőit tartalmazzák, azok metabolizmusát és a terhelésre adott összetett szomatikus válaszokat. A mért jelszámok így egy perc alatt akár 300 millió jelértéket is jelenthetnek. Ezt utólagos elemzéssel nem lehet feldolgozni, főleg nem úgy, hogy az eredmények csak pozitív, vagy negatív értékek halmazát tartalmazzák. Felvetődik a kérdés, hogy hogyan lehet ilyen nagymennyiségű adatot valós időben értelmezni és elemezni.

A Somatoinfra technológiai dinamikus felvételezése lehetővé teszi, hogy a technológián belül alkalmazott Térspektroszkópikus (TIS) elemzés segítségével valós időben (de archiváltan) folyamatában értékelni tudja a spotmozgás bonyolult váz- és izomrendszeri terheléseit, valamit a folyamatosan változó metabolizmus aktuális helyzetét.

A Sport Biotérinformatika a Somatoinfra©® funkcionális anatómiai képalkotó eljárásnak külön előnye, hogy képes integrálni minden egyéb objektív diagnosztikai értékeket és azokat akár 3D-ben az adott sportoló eredmény halmazaiban megjeleníteni.

A sportorvoslás betegellátási, terápiás és rehabilitációs folyamatok ellátásánál is jó eredménnyel használhatók a komplex Somatoinfra technológián alapuló szomatodiagnosztikai vizsgáló eljárások.

A rendszer rugalmasan átállítható olyan célzott vizsgálatokra, amelyek például faktor értékek meghatározásával jelezni tudnak olyan eseményeket, melyek egyes sportolóknál minimális, más sportolóknál tragikus esetekhez vezethetnek. Említhető a „sportolók hirtelen halála”, vagy a sportág-specifikus sérülések kialakulásának kockázati megítélése.

A fenti kiragadott példák a sportolók baleset megelőzésén túl alkalmasak arra, hogy megfelelő sportszereket lehessen tervezni, melyekkel az akut, vagy tartós károsító hatások megelőzhetőek. Ez a lehetőség kiterjeszthető továbbá a sportolók egészség és sport biztosítására és környezet antropológiai hatások és kölcsönhatások optimalizálására. A szomatodignosztika komplex vizsgáló módszerének rutinszerű alkalmazása lehetővé teszi, hogy a bázis adatok felhasználásával egy esetleges sportbaleset, vagy sportoló megbetegedése esetében a terápiás folyamat hatékonyságát objektíven ellenőrizni lehessen, valamint leegyszerűsíti a rehabilitációs programok megtervezését és azok kontrollját.

Szacsky Mihály

szomatológus

2014. február 9.