ku1Volt egyszer egy KULTISZALON Újbudán. A XI. kerületben működő Újbudai Kulturális Intézet.

Az intézet művészeti vezetője Köllő Miklós volt, aki elhivatottan képviselte a kutúra minden területét. A gazdag és színvonalas előadásokat, produkciókat nem csak a kerület lakosai látogatták, hanem az ország minden pontjáról érkezett a “nagyérdemű”.

ku2

A programokról mindig készült egy kiadvány és mint láthatjuk havonta 30.000 példányban jelent meg. Az ingyenes kiadványt Preisinger Éva szerkesztette.

A színes kiadvány önmagában is egy kulturális érték volt.

A főszerkesztő Preisinger Éva a KULTISZALON és az Intézet munkájáról a következőket írta:

ku3

A Pannon Palatinus József Nádor Közhasznú alapítvány és a BME egyik tudományos intéz ménye örömmel vette, hogy az intézet lehetőséget adott előadások megtartására-

ku4ku5ku6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az előadások a tudományok és művészetek kölcsönhatására is kitértek, mert ami tudomány (igazi) az művészet, és a művészet (igazi) az tudomány. A Pannon-Pala  tinus előadásai az élettudományokra és azon belül az emberi egészségre vonatkoztak, de részletesen foglalkozott a XXI. század kihívásaival.

ku7ku8ku9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az élet és az anyag körforgását az előadásokban a közönséggel az előadók interaktív módon beszélték meg.

ku10Az összefoglaló előadásokban 2013-és 2015 között az élővilág és az emberiség kölcsönhatásainak összefüggéseire is igyekeztek az előadók értelmezhető magyarázatot adni. Ez néha biztonságpolitikai, környezetvédelmi, népegészségügyi kérdéseket is felvetettek. A múltbeli folyamatok felidézésével és az akkor, aktuálisan zajló események figyelembevételével óvatos becséleseket is megfogalmazott az előadó azzal előre vetítette, hogy milyen veszélyek fenyegethetik az Emberiséget a jövőben. Egy előadás felvétele fennmaradt, amit vágás nélkül az írás végén közzé teszünk.

 

 

 

 

A megoldások keresésében értő tudósok segítették az előadót, vagy a moderátort.

ku11ku12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az előadásokban számos olyan tudósokat és azok elméleteit is ismertették az előadók, akinek a munkássága nélkülözhetetlen a mindennapi tudományok művelésében.

ku13ku14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy fennmaradt felvételt láthatunk:

[KGVID]http://pannonpalatinus.hu/wp-content/uploads/2020/10/kulti.m4v[/KGVID]

A KULTISZALON-t néhány év működést követően bezárták, illetve átalakították.

In memoriam KULTISZALON