Az utóbbi 200 év legsúlyosabb, egy a Richter-skála szerint 7-es erősségű  földrengés rázta meg haiti szigetét (2010. január 12). Haitin kétszáz éve nem volt ilyen súlyos földrengés. Néhány tudós azt állítja, hogy két évvel ezelőtt figyelmeztették a haiti vezetést a komoly földrengésveszélyre. A kormány azonban az ország egyéb súlyos nehézségei miatt ilyen rövid idő alatt nem tudott érdemi megelőző intézkedéseket tenni.

A rengés epicentruma a fővárostól Port-au-Prince-től 15 kilométerre délnyugatra volt. Az első rengést két gyors utórengés is követte, amelyek 5,9-es és 5,5-öt erősségűek voltak. A katasztrófa helyi idő szerint nem sokkal öt óra előtt történt. A földrengést követően azonnal cunami-riadót fújtak a karibi térségben. Később megszakadtak az országba irányuló telefonvonalak.
 
Eric Calais, a Purdue Egyetem geofizika professzora és Paul Mann, a Texasi Egyetem Geofizikai Intézetének kutatója azt állítja, hogy egy, a Dominikai Köztársaságban tartott tudományos konferencián több más tudóssal együtt már 2008 márciusában súlyos földrengésveszélyre figyelmeztettek Haiti térségében. A tudósok akkor azt jósolták, hogy az Enriquillo-törésvonal mentén akár 7,2-es erősségű  földrengés is várható a következő időszakban. A haiti földrengés a Richter-skála szerinti 7-es erősségű volt.

Eric Calais arról is beszámolt, hogy a konferencia után két hónappal, 2008 májusában több találkozó során részletesen tájékoztatta a veszélyről Haiti miniszterelnökét és több magas rangú kormányhivatalnokot. Mint mondta, hangsúlyozta a politikusoknak, hogy szükség lenne legalább a kórházak, az iskolák és a legfontosabb kormányépületek megerősítésére. „Nagyon komolyan vették, amit mondtunk nekik, de sajnos nem ültették át a gyakorlatba. Igazság szerint túl rövid volt az idő arra, hogy tényleg tegyenek valamit, különösen egy olyan ország esetében, mint Haiti, amely számtalan problémával küzd” – fejtette ki Calais.

Forrás: vegyes