Dear John,

A több mint negyven évtizedes barátságunk töretlenül fennmaradt annak ellenére, hogy az élet viharai mindkettőnket más és más kihívás elé állította. Barátságunk alapja, gondolom abban rejlik, hogy az élet szeretete mindkettőnket motiválja és gondolatainkban mindig nyitottak voltunk a természet törvényeire. Ezért volt fontos mindkettőnk számára az élettudományok mindenre kiterjedő ismerete.

Nagyon köszönöm, hogy mindig gondolsz rám, amikor olyan tanulmányokat, cikkeket, dolgozatokat találsz, amelyek megismerése hasznos lehet a mindennapi kutatásaimban.

A most küldött prezentáció látszólag nem élettudományi kérdéssel foglalkozik, de csak látszólag. Vettem a bátorságot és a kozmológiai prezentációt merészeltem élettudományi ismeretekkel integrálni.

Az általad küldött prezentáció egy precíz, de egyszerű levezetése a világmindenségnek. Általában értik és felfogják a művelt emberek, hogy a lét és az élet, a természet törvényének megfelelően, minden akaratunktól függetlenül, létezik. Sajnos ezt sok tudós jelenleg még nem akarja megérteni. Ide tartoznak pl. az orvosok, mert bármilyen furcsa az orvostársadalom az bigott módon materialista szemlélettel végzi a sokszor “bürokratikus” protokoll eljárásaikat. . Számukra az létezik, amit látnak, meg tudnak fogni, de már a vírusokkal is sok bajuk van, mert kicsi és nem élőlény (?), Az igazi nagy bajuk a vírussal az, hogy nem tudják gyógyítani a vírusos járványokat (minden esetben a vírussal fertőzött ember hibajavító mechanizmusa -immunitás válasz- állítja helyre a homeosztázis állapotát). Ennek ellenére sokszor hallhatunk “vírus elleni gyógyszerről” , amelyek működését, mi földhözragadt emberek soha nem érthetjük meg.

Napjaink élettudományokkal foglalkozó kutatói tudományfilozófiáról még csak nem is hallottak, tehát, ha a világmindenséget nem tudja megfogni és az ott zajló folyamatokat valamilyen akadémiai bizottság nem fogadja be, és matematikailag nem vezette le, akkor az számukra nem létezik. A baj csak ott van, hogy a véges ember a végtelet soha nem fogja megérteni. Ezért a kvantumbiológiát sem értik meg, mivel egy ember életidejének végső határáig folyamatosan zajlanak az anyag és az energia átmenetei. Ez idő alatt soha nincs “végtermék”, csak körforgás és átmenet, miközben az "élőlények" folyamatosan reprodukálódnak. A “mohó sapiens" -t ez nagyon zavarja, mert az élőlények azok nem termékek, amit csak az ember tud előállítani és eladni. Ezért kegyetlenül veszélyes a génmódosítás, mert a pillanatnyi haszon érdekében évmilliárdos folyamatokat szakítanak meg és egyes életfolyamatokat végleg és visszafordíthatatlanul megszüntethetnek .

Ilyen nagy léptékű gondolkodás esetében a földhöz ragadt tudósok fel sem fogják hogy a mi létünk is az evolúció egy állomása. Az evolúció volt, van és lesz, még akkor is, ha a jogászok és politikusok ezzel nem értenek egyet. Ezt azért írom, mert nagyon kiakasztott az, hogy az európai unió (szándékosan kis betűvel írtam) törvényt hozott és azt mondja, hogy a férfiak is szülhetnek. Az akadémiák, mindenféle, halandó ember számára érthetetlen dolgokkal foglalkoznak, de esetünkben egyik sem mondta azt, hogy akik ezt a törvényt hozták azok elmebetegek. Ezt bíróság sem írhatja felül, mert egy nemet változtatott embernek nem lesz utódja, tehát évmilliárdos folyamat szakad meg és nincs reprodukció.

Mi a lényeg, mindösszesen az, hogy a világegyetem és bolygónk élővilága egy szakadatlan körforgásban van, aminek alapja az anyag és az energia. Az élővilágot (legyen az bolygónkon, vagy bár hol a világegyetemben) egy jelenleg számunkra ismeretlen anyag-energia körforgása tartja fenn. Egyetlen tudományterület foglalkozik ezzel a nem elhanyagolható kérdéssel, ami nem más mint a kvantumbiológia. Említeni sem merem, hogy a kvantumbiológia tudományfilozófiája valószínűsíteni képes az élővilág kialakulásának összetett feltétel rendszerét, mert hogy ilyen volt az biztos. Képzeld el, hogy ez a hatalmas világmindenség, -amit a prezentációban láthatunk- két részből áll. Ami nem más, mint az anyag és az energia. A világmindenség az a makró világ, míg a kvantumbiológia az a mikró világ. Ez utóbbi bonyolult összetett és egyelőre kevéssé ismert kvantum folyamatok összessége. .

Az anyag és az energia kölcsönhatását és szakadatlan körforgását nem kell bizonyítani mert létezik. Csak eszement "tudósok" képzelik azt, hogy hogy ha elpusztítottuk a bolygónkat és lakhatatlanná tettül akkor elköltözhetünk a Marsra (???) Ide ? arra még csak ki sem térnek és választ sem kapunk, hogy ezt az elképzelést hogyan valósítják majd meg 7.5 milliárd emberrel. Noé legalább arra gondolt, hogy bárkájába lehetőleg minden élőlényből egy párt betegyen (hím és nőneműt). Elnézést, hogy ezzel a mondattal súlyosan vétettem az LMBTQZXY… világát.

p1

De az emberi ostobaságnak nincs határa. Ezért nagyon jó ez a prezentáció mert szájbarágós módon bemutatja hogy milyen arányok vannak és azt is, hogy milyen kiszolgáltatottak vagyunk, mármint a Földön élők. Mi napjaink problémája ? az "energia", de ostobák, mert figyelembe sem akarják venni azt, hogy az élet az nem más, mint az anyag és energia összefüggése. Sírdogálnak, hogy nincs elég energia és az energia szolgáltatóknak esetleg nem lesz profitja. Az élővilág számára az anyag jelen állapotában (és még elég soká) változatlan mennyiségében jelen van, nem keletkezik és nem fogy. Az élet körforgása esetében viszont folyamatosan és szakadatlanul kapjuk az energiát, a Napból. Mekkora ez az energia (felfoghatatlanul nagy). Ez a prezentációban látható ábra jól reprezentálja

p2

Egyszer egy elmebeteg "nagyon sötét zölddel" kellet beszélgetni és hallgatni kellett azt a sok sületlenséget amit mondott. Végül meguntam és azzal zártam le a beszélgetést, hogy biztos forrásból tudom, hogy a holnapi nap folyamatán egy hatalmas fúziós folyamatból kilépő sugárzás borítja be a földet. A hülyéje elkezdett hisztériázni és tüntetéseket vizionált, mikor már tényleg zöld volt a feje, akkor mondtam neki, hogy ha akarod, hanem (még a mozgalmadat is ide értem), holnap reggel a Nap fel fog kelni.

De vegyük az energiát, mert a kvantumbiológia kiemelten fontosnak tartja az anyag és energia összefüggésében az állandóan folyamatosan de impulzus szerűen érkező energiát (Napsugárzás) mint minden létet fenntartó folyamatot. Az egyik baj az az, hogy nincs elég energia, a másik baj az, hogy nagy a felmelegedés. Azt hogy a kettő milyen korrelációban van arra senki nem gondol (főleg nem a politikusok és a tudósok). Mit tesznek, nem mást, mint azt, hogy az év milliárdok alatt az élővilág által akkumulált napenergiát kitermelik és rádolgoznak az aktuális elnyelődő napenergiára.

Egyszer egy írásomban azt fejtegettem, ha van értelmes lény rajtunk kívül és képes arra, hogy megfigyelje, hogy mi zajlik ezen a bolygón akkor biztosan azt gondolják hogy (mármint mi élő emberek) ostobák vagyunk. Ezt mire alapoznák, arra, hogy azt tapasztalhatják, hogy Bolygónk energia tartalékait, ami természetesen Nap energia, azt arra használja a Földön lakó, hogy világítsák a világűrt.

p22

Ezt mi sem szemlélteti jobban, mint az a műhold felvétel montázs amely az éjszakai település világításokat mutatja. Célszerű volna kiszámítani, hogy ez a kivilágítás egy éjszaka alatt mennyi áramfogyasztást jelent. Izgalmas eredményt kaphatunk.

De van mág egy érdekessége ennek a felvételnek, mégpedig az, hogy ez a fénysűrűség csak meghatározott lakott területeknél tapasztalható.

Másra is következtethetünk, egy ráérő ember ez alapján (fénysűrűség) kiszámíthatná, hogy az emberiség bolygónk hány százalékát népesíti be ?

A prezentáció egy másik fotón bemutatja a a bolygó teljes felszínét a tengerekkel, óceánokkal és sivatagokkal, tudomásom szerint ezeken a helyeken tartósan kevesen élnek. Legalább is én ezt látom.

p3

Ez csak puszta okoskodás, gondolhatod. A felvetődött kérdéseket érdemes több megközelítésből vizsgálni. Mellékelek két képet, amely nem a prezentációból való. Szintén bolygónk felületét láthatjuk amin sok zöld pont is látható. Ez nem a zöld politikusok fajlagos sűrűségét jelenti, hanem azt, ahol sokan laknak ott sok rádió adó található.

p4p5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elgondolkodtató, hogy milyen kis területre koncentrálódik jelenleg 7.5 milliárd ember. Talán azért, mert a rádió adók hiánya azt is jelenti, hogy azokon a területeken az ember nem képes megélni ? A kérdést ne magunknak tegyük fel. Az viszont elgondolkodtató, hogy az egyre növekvő emberiségnek is csak ennyi terület áll rendelkezésre. A migráció és az amit modern kori népvándorlásnak neveznek az nem más, mint az élhetetlen területekről az egyre növekvő népesség oda vándorol, ahol úgy gondolja, hogy létét fenn tudja tartani. Ahol nő a népesség, ott a természetes területek arányosan csökkenek. Egyre több autópálya épül, lakópark, ipari övezet, az urbanizáció megállíthatatlanná válik. Az élhető területeken mindenki arra törekszik, hogy a fenntartható fejlődés töretlen legyen, folyamatosan növekedjen a termelés stb. Ezt soha nem értettem, hogy miért kell olyan termékeket előállítani, amelyeknek élettartam csak néhány másodperc. Hogy ez nem érthető ? Egy példát hozok fel. Annak idején olvastam egy érdekes cikket, amiben arról értekeztek, hogy egy ágyú (amelyek ma is dörögnek), pontosabban egy ágyúcső mennyi ideig aktív. Megdöbbentő volt az, hogy egy aktív ágyú csőnek mindösszesen csak néhány másodperc élete volt, van. Mennyibe kerül egy használható modern ágyú, és ahhoz a néhány másodperchez, mennyi energiát használnak fel. De felhozhatnám a csomagoló anyagok élettartamát is. Ezt viszont szerintem mindenki tudja.

A fenntartható fejlődés ha megfelelne a fenntartható egyensúlyi állapotnak, akkor minden rendben volna. De sokszor azt vizionálják, hogy a fenntartható “növekedés” az az igazi cél.

Ezzel is vitába szállok. Ha nincs kellő mennyiségű katasztrófa, háború, járvány és a hírközlő szervek szenzáció hiányába szenvednek, akkor elővesznek néhány “gumicsontot”. Ilyen például a hegymászás. Ez a “sport” 1760-ban a Mount Blanc csúcsának meghódításával kezdődött. Nagyon sokan elindultak, hogy a világ összes nagy hegycsúcsára feljussanak, pl. K2 8611 méteres magasságára, vagy a svájci Alpok 4478 méteres magasságú Matterhorn csúcsra.

p6

Ez Európa leghalálosabb csúcsa. Az első megmászását követően 1865-től 1995.-ig (ez a statisztika áll rendelkezésemre) több mint 500 alpinista lelete a halálát. Hogy jön ez ide.

Úgy, hogy ha mindig csak felfelé akarunk menni, akkor a csúcsokhoz hasonlóan mindig van felső határ. Ha az elérjük, vagy az alpinista eléri, akkor mindösszesen két lehetősége van. Ha csúcsra ért, meg kell fordulnia és vissza kell térnie mondjuk az alap táborhoz. A másik út köztudottan tragikus véget jelent, ha valaki felér a csúcsra és onnan tovább lép akkor a túloldali szakadékba zuhan. Azt is tudjuk, hogy minden ilyen csúcskísérlet nagy veszélyekkel jár. Ember életeket követel a felmenet, de a lemenetel sem veszélytelen.

Ahhoz, hogy a fenntartható fejlődés és növekedés biztosított legyen nagyon sok mindenre szükség van. Elsősorban emberekre, nyersanyagra, energiára, valamint akaratra. Ez önmagában is nagyon összetett egységet jelent. Ha figyelembe vesszük a 20.század történelmét és napjaink eseményeit, akkor azt láthatjuk, tapasztalhatjuk, hogy ez az egység számtalan konfliktusokkal terhelt. Az elérhető cél csak háborúval érhető el. A kérdést most nem fejtem ki, de egyszer érdemes lenni ezt a tényt is elemezni.

Minden amiről említést tettem a fentiekben, ahhoz a természetes folyamatosan érkező Napenergia mellet, a korábban már akkumulát nap energiát is fel kell használni. Ez nem egy bonyolult kérdés, mert a szénről, gázról, olajról tettem csak említést.

Van energia, vagy nincs.

Biztos van, mert a tankok mozognak, a hadiipar virágzik, a katonai repülőgépek folyamatosan támadnak. Olajkutak robbannak fel. A kitermelt gázmennyiség biztosítja a robbanóanyagok folyamatos előállítását és így tovább.

Másik megközelítésből viszont meg nincs energia. Hideg vízzel mossunk kezet. Sajnos a propaganda a valóságot soha nem fedi fel. Azzal fenyegetnek, hogy az energia hiány miatt meg fogunk fagyni és csak akkor lesz energia, ha az energia hordozókkal rendelkező országokat sikerül lerohanni és megsemmisíteni, de legalább is hatalmat gyakorolni felettük. Az sem zavar senkit, hogy mint a történelemben mindig a háborúzó felek “összedobták” a fegyvereket, energia hordozókat azért, hogy háborút folytatni tudják.

Nincs energia ! naponta csak egyszer lehet tankolni, vagy egészen magas áron juthatunk néhány liter benzinhez, gázolajhoz. Hát én ezt nem értem. Az internetről letöltöttem egy képet.

p7

Ezen, mint a fentiekben a bolygónk kiterített képe látható. A képen nincsenek kis zöld pontok, hanem kis sárga repülőgépeket láthatunk. Ezen a képen az látható, hogy az adott pillanatban hol és hány repülőgép tartózkodik a levegőben, valamint azt is megtudhatjuk, hogy honnan hová mennek a repülő gépek.

Nincs energia !, de akkor mivel mennek ezek a repülő eszközök, mennyit fogyasztanak, az energia takarékosság azt jelenti, hogy hosszú hétvégén a család nem Hawaii szigetekre megy kikapcsolódni, hanem csak Grönlandra. Aki érti ezt azzal nagyon szívesen beszélnék. Mert hogy ezzel a jövő energia problémáit nem oldjuk meg az biztos, hanem csak felgyorsítjuk.

Itt zárom a levelemet, mert ahogy korábban írtam, van amit értek és van amit nem értek.

Egyben viszont biztos vagyok, ahhoz, hogy a jövőben várható igen súlyos problémákra megoldást találjunk, ahhoz gondolkodó emberek összefogására van szükség. Mindezeken felül, hogy bonyolítsuk az életünket az is téma (természetesen a hozzá nem értők és felületes “tudósok”), hogy antropológiai szempontok szerint mi a faj ? Össze vissza beszélnek mindent, a “Rasz” megnevezést véletlenül sem merik kiejteni, mert az … Fajok keveredése ? Az hogy mi a biodiverzitás arról pedig fogalmuk sincs. Lehet hogy valaki látott Homo Sapiens-Sapienst fajt keveredni vipera ursinii rakosiensis -el (Rákosi vipera)-val ?. Vagy bizonytalanok abba, hogy jelenleg melyik homo faj éli meg aktuális evolúcióját ? (Sapiens, erectus, habilis).

Kérdések és kérdések sajnos sok esetben válasz nélkül. A legoptimistább jövőkutatás sem biztat sajnos semmi jóval. Mint mindig egy kicsit hazabeszélek. Abban az esetben ha a kvantumbiológiai tudományát egy kicsit komolyabban vennék, akkor minimum az értelmezésekben megjelenhetnének a megoldások halvány reményei.

 

Barátsággal

(a nem épen vidám téma ellenére)

Szacsky Mihály