A Palatinus Társaság folyamatosan nyomon követi bolygónk sorsát és tanulmányokban igyekszik felvázolni, hogy az élővilágra és ezen keresztül az emberiségre milyen jövő várhat. A Palatinus Társaság a www.pannonpalatinus.hu oldalon közzétett tények elemzésén túl hangsúlyt fektet arra is, hogy minden olyan véleményre, gondolatra hivatkozzon, amelyek már nem csak a jövőnket, hanem mindennapi életünket is meghatározzák. A tanulmányok, a dolgozatok, vagy a „csak gondolatébresztő” írások szándékunk szerint azt a célt szolgálják, hogy a döntésthozók kellő információval rendelkezzenek például a törvényalkotásban, hiszen ez jövőnkre is kihat.

Legutóbbi összefoglalónkban Sir David Attenborough nyilatkozatát emeltük ki, melyet a világsajtó 2012. 01. 22.-én tett közzé.

Idézet: „”Mi vagyunk a Föld pestise. A következő ötven évben megkapjuk érte a büntetésünket. Nemcsak a klímaváltozásról van szó, ez pusztán terület kérdése. Elég hely kell ahhoz, hogy élelmet termeljünk ennek az iszonyú nagy hordának. Vagy mi korlátozzuk a populációnövekedésünket, vagy a természet teszi meg ezt helyettünk, és a természet már most is teszi a dolgát” – mondta a Radio Times-nak David Attenborough… Sir David Attenborough szerint a világ erőforrásainak felélésével az emberiség saját magát és más fajok létét fenyegeti. Szerinte egyedül azzal menthetjük meg a bolygónkat az éhezéstől és a kihalástól, ha korlátozzuk az emberi populáció szaporulatát. „Mi vagyunk a Föld pestise””

Nem telt el egy hónap és 2013. február 19.-én megismerhettük Jose Mujica, Uruguay Elnökének mintegy tíz perces beszédét. Ennek a felszólalásnak a hanganyagát, egyszerű fordítással tesszük fel oldalunkra minden kiegészítés és kommentár nélkül.

Itt hallható: Mujica beszéde