Az elmúlt évekről és a jövőről

A PALATINUS Társaság fontosnak tartotta, hogy egy olyan nyilvános fórumot hozzon létre, amely mindig megtekinthető és elérhető mindenki számára. Két éve olvasható és látható az internet világában a PANNON PALATINUS tudástár és tudományos ismeretterjesztő oldal, lap. Internetes címe www.pannonpalatinus.hu . A lap első megjelenésével egy időben tettünk közzé egy rövid írást „Köszöntő” címen (2010.mércius 8.). Ebben az írásban megfogalmaztuk elképzeléseinket és ismertettük a PALATINUSI filozófiát.

A PANNON PALATINUS lap a kultúrát szolgálja. A tudományok és a művészetek területén azokkal a kérdésekkel foglalkoznak írásaink, amelyek a figyelem középpontjában vannak és egyben a jövőnket is meghatározni képesek.

Az elmúlt évben, 2011-ben, immáron többszörösen megújítottuk lapunkat azzal a céllal, hogy a vállalt szolgálatunkat még hatékonyabban és eredményesebben tudjuk végezni. Köszönhető ez azoknak az olvasóknak, szimpatizánsoknak, barátainknak, akik a jobbítás érdekében tanácsokkal láttak el minket és önzetlenül segítették mindennapi munkánkat.

A PANNON PALATINUS fórumán ez idáig 250 írás, tanulmány, dolgozat jelent meg és olvasható bármikor. Az írások jelentős része a természettudományokhoz sorolhatóak. Ez a hangsúly eltolódás azért alakult ki (társadalomtudomány és művészetek mellett), mert mindennapi életünket, amelyek jövőnket is súlyosan befolyásolhatják, elsősorban természettudományi elemzéssekkel lehet feltárni.

A palatinuszi gyakorlat alapján – a zajló természeti és társadalmi folyamatok esetében – minden folyamatot teljes komplexitásában igyekszünk vizsgálni, mert csak ez teremtheti meg annak az alapját, hogy összefüggéseiben értelmezzük mindennapi életünket, a természet változásait.

Ezt a szemléletet és módszert igyekeztünk folytatni és folyamatosan tökéletesíteni. Fontos volt, hogy időszakonként ismertetést adjunk magunkról és munkánkról.

Kiemelés:

  • „ PALATINUS történelmi gyökerei” 2010.június 28.

  • „ PANNON-PALATINUS természet- társadalom-gazdaság” 2010.júlis 12.

  • „ PANNON-PALATINUS a KULTÚRA EGYLETE” 2010.szeptember 8.

  • „ A PANNON-PALATINUS első éve” 2011. március 22.

A 2011. év második felében megújítottuk a PANNON-PALATINUS arculatát. A letisztul előlappal és annak egyszerű használatával szeretnék elérni azt, hogy a tetszőleges, választott témákat egyidejűleg rendszerezni lehessen. A nem olyan távoli jövőben a digitális technológiának köszönhetően teljes multimédia felülettel jelenünk meg. Szándékunk és elveink szerint az írott, a képi és a hangtárunk tartalma nem rövid időre szóló napi aktualitásokat tartalmaz. A írott tanulmányok, dolgozatok és tudományos ismeretterjesztés esetében már rendelkezünk tapasztalattal arról, hogy milyen témákban és módon lehet mindig biztosítani azt, hogy a tudástárban elhelyezett írások folyamatos aktualitásokkal bírjanak. Elképzeléseink szerint, a multimédia rendszerünk nem a gyorsan múló és érvényét vesztő napi aktualitásokat dolgozza fel és mutatja be. A hang és videó tárunkba is olyan anyagokat kívánunk beilleszteni, amelyek maradandó értéket hordoznak.

Örömmel vesszük, ha sokan olvassák a nem minden esetben könnyednek számító írásainkat és feldolgozott témáinkat. A felelősségteljes szerkesztésnek köszönhetően úgy tűnik, hogy a rövid -két éves fennállásunk óta-, a korábban leírt társadalmi és természeti folyamatok elemzései pontosak voltak. Ez tovább ösztönöz minket arra, hogy folytassuk munkánkat, természetesen bízva abba, hogy a palatinuszi elvek mentén egyre növekedni fog szimpatizánsaik és olvasóink száma, akinek segítségével tudjuk a jövőben gyarapítani a tudástárunkat.

 

2012. január 22.

PALATINUS TÁRSASÁG