(QUB8 kutatási programhoz)

Ez a rövid fejezet (tervezett) foglalkozik a fizikai aktivitás valamint a sport (ez két rokon, de elkülönülő fogalom) jelentőségével. A rendszeres fizikai aktivitás számos klinikai paraméter értékeit javítja. Az alábbi táblázat 6 hónapos, napi 30 perces vezetett fizikai aktivitás hatásait mutatja. Látható, hogy a felsorolt 12 paraméter mindegyike előnyös irányban változott. Hasonló változás profilt 8-10 féle gyógyszer rendszeres szedésével lehet elérni. Az egyes alkalmazható gyógyszerek hatásmechanizmusában sejt – és sejten belüli szinten rendkívül részletes információkkal rendelkezünk: milyen receptorokon hatnak, milyen második jelvivő molekulákon keresztül, esetleg milyen sejtmagon belüli folyamatokat indukálnak. Ezek rendkívül szerteágazó mechanizmusok és a gyógyszerek célzottan néhány sejtfunkcióra hatnak. Ha elfogadjuk azt, hogy a rendszeres fizikai aktivitás ezen gyógyszerek összességének sejtbiológiai hatásait hozza, akkor érezhető, hogy a fizikai aktivitás mechanikai hatásainak sejtszintű értelmezése komplex feladat. Elképzelhető, hogy ebben a kvantumbiológiai megközelítés hozhat új gondolatokat. Arra gondolok, hogy a szomatoinfra®© felvételeknek mindenképpen tartalmazniuk kell olyan adatokat, amelyekből tovább lehet lépni. Ez különösen érvényes lehet különböző egészséges és beteg emberek akut fizikai terhelése során.

q1

A következő ábrán egy elhízott 65 éves alany vezetett és szabadon végzett mozgásterápiájának eredménye látható. Nyilvánvaló a jelentős testsúly csökkenés. Ugyanakkor a biokémiai paraméterekben számottevő változás nincsen, ez azonban azzal magyarázható, hogy az illető a vizsgált féléves periódusban gyógyszeres kezelés alatt is állt. A gyógyszerek adagja azonban jelentősen csökkenthető volt. Ha úgy tetszik, a gyógyszerek celluláris és intracelluláris hatásait részben a rendszeres fizikai inger hatásai vették át. Még érdekesebb amit itt nem ábrázolunk, de a vizsgált periódus második felében növekvő edzésintenzitás mellett a testsúly csökkenés üteme jelentősen mérséklődött: vizsgált személy tehát „kibújt” a mozgásgyógyszer hatása alól. Ennek lehetséges okait most vizsgáljuk.

q2

Következő ábrázolt eset a 40 év körüli hölgy esete, akinél a jelentős testsúlycsökkenés mellett a pre – diabetes visszaszorulása a jellemző, ezt mutatja az ehomi vércukor normál tartományba való csökkenése.

q3

A fent említett példák mellé lehet felsorakoztatni élsportolók jól ismert extrém metabolikus paramétereit. Az alapgondolat az, hogy az élsportolók képezik a vizsgált terület „formula-1” csoportját és az itt nyert információk nagyban hozzájárulhatnak a mindennapi és az extrém fizikai aktivitás hatásmechanizmusának megértéséhez. Ebben lépett előre a QUB-8 a kvantumbiológiai szemlélettel.

Mivel táplálkozástani megközelítése is van a QUB-8 alapítóinak, például a fitonutriensek fejezet, ebbe a gondolkodásba is hatékonyan bevonható.

Végezetül hozzáfűzhető a korábban már felvetett, a táplálkozás és a baktériumok összefüggésére vonatkozó eredményrendszere, kiegészítve kutatási oldalon a humán mikrobioma rendszeres vizsgálatával a fizikai aktivitás és a fitonutriensek összekapcsolásával.

Legvégül említem azt, amiről már sok esetben beszélgettünk, hogy a szomatoinfra©® vizsgálatok jó kiegészítője lehet az invivo tömegspektrometria, különös tekintettel az akkut fizikális terhelés alatt megjelenő bőrfelszín alatt lelhető metabolit molekulákra. A leírtak első fele tananyagként is jól megfogalmazható, második fele pedig kutatási kitekintést szándékol.

Prof. Dr. Tóth Miklós

2020.02.20.