Kultúra régi-új utakon a www.pannonpalatinus.hu tükrében

 

 

 

Kultúra régi-új utakon

www.pannonpalatinus.hu tükrében

Hosszú évek óta nehéz napokat élnek meg a kultúra, a tudományok és a művészetek és várhatóan a jövő sem hoz változást. Mindennapjainkat válságokkal éljük meg. A gazdaság, a fenntartható fejlődés, a többlet termelése és a klímaváltozások válogatás nélkül károsítják, és ez által sújtják a természetet és a teljes élővilágot. Elsősorban mi emberek vagyunk a felelősök a változásokért, mert beavatkozunk a természet törvényeibe, azokat rövidtávú érdekeinknek megfelelően szeretnénk kihasználni és egyoldalúan élvezni. A fenntartható természeti egyensúlyi állapotot felborítottuk, aminek következtében a természetes élőhelyek területe a kritikus határokhoz közelítenek. Az Emberiség tagjai, mint tudattal rendelkező lények, minden híreszteléssel szemben, erőteljesen tagozódnak, mondhatjuk, „kasztosodnak”, kialakítva ezzel egy olyan világot, ahol az emberek nem élhetik egyformán biológiai és szellemi életüket. A biológiai és a szellemi lététét minden embernek az határozza meg, hogy hova született. Ez a rideg és tényszerű valóság milliárdnyi embertől vonja el azt, amit  Emberi Életnek nevezhetünk.

Az emberiség egyetemleges tudását szűk csoportok kisajátították és központilag szabályozzák azt, hogy ki juthat a tudás birtokába.

 

 

A Palatinus Társaság, a Műegyetemi Természet és Sporttudományi Közhasznú Egyesület, valamit a Pannon Palatinus József Nádor Közhasznú Alapítván a TIT Stúdió Egyesület vendégszeretetét élvezve 2012. június 15.-én konferenciát szervezett „Hogyan Tovább” címmel.

[2173] Meghívó – 2012-06-08 (továbbiakban a www.pannonpalatinus.hu –n található)

A konferenciát követően, a TIT Stúdió Egyesület, az MTSE és a Palatinus Alapítvány felvázolt egy megvalósítható közös kulturális „műhelymunka” programot, melynek eszmeisége

„Természet-Tudomány-Ember”.

Az elmúlt hónapok programjaival az elképzelés alapjait leraktuk úgy, hogy szervezetileg is sikerült megteremteni az együttműködést.

A közös szervezésnek köszönhetően szeptembertől útjára indítottunk egy egészség fenntartással és megőrzéssel foglalkozó előadás sorozatot (nyolc előadás TIT program alapján), valamint egy táplálkozástudományi és élelmiszerbiztonsági konferenciát az EVÉSZ klaszter támogatásával és aktív közreműködésével (két előadás). [2187] Mikro, makro elemek és az ionháztartás korrelációi a fiziológia és a Hármas Elmélet tükrében – [2340] MEGHÍVÓ Egészségvédő Élelmiszerek Klaszter „EVÉSZ” – 2012-10-03

 A történelemtudományi előadássorozat négy rendezvényét is útjára indítottuk. [2385] MEGHÍVÓ Tisztelettel meghívjuk Önt és családját a 2012. év őszi évad történelemtudományi előadássorozatának első jótékonysági rendezvényére – 2012-10-04

A Műegyetemi Egyesület és a Pannon Palatinus Alapítvány a TIT-be való betagozódásával minden nap jelen van a TIT Stúdió életében. Külön eredménynek könyvelhetjük el, hogy egy Antropológiai – Szomatológiai központ is elkezdi működését októbertől a házban, ahol –  elsősorban a nagy igényre való tekintettel – egy Egészség Pénztár is hathatós segítséget nyújt. 

Az együttműködés és a közös gondolkodás lehetőséget adott arra, hogy egy nemzetközi kutatás és kutatásfejlesztési pályázat részei is lehessünk. [2183] Egészségi állapotfelmérő és megőrző program – 2012-09-04

A közeljövőben tárlattal, komolyzenei koncertekkel, irodalmi estekkel és természetesen tudományos ismeretterjesztő programokkal szeretnénk folyatatni közös munkánkat.

Elképzeléseink között szerepel továbbá olyan programok megvalósítása, melyek az előadásokon túl aktívan közösségi kulturális életet is jelentenének.

– a nagyhírű TIT szabadegyetem folytatását, az aktuális igényeknek megfelelően (felnőtt szakképzés, post graduális képzések)

– fiatal kutatók és tudósok bevonásával a TIT Pannon Palatinus Tudóstársaság megalapítása

– A tudományos ismeretterjesztés internetes kiterjesztését, pl. a www.pannonpalatinus.hu oldalon (PDS rendszer bevezetése).

–  Egyetemekkel és Főiskolákkal közös programok szervezése, a kultúra, a tudomány és a művészetek magas szintű művelésére; az oktatás támogatása a tudáson keresztül.

Nem titkolt szándékunk, hogy mindezeket a tevékenységet az 1840-ben megalapított „Magyar Orvosok és Természetvizsgálók Egyletének” folytatásának tekintsük, mivel a Pannon Palatinus Társaság ezt az eszmeiséget követi. [1142] PALATINUS történelmi gyökerei – 2010-06-28

 

A fenti elképzelések és a jövő programjainak kialakításánál figyelembe vettük pl. Gróf Klebelsberg Kunó gondolatát:

„Tévedés lenne azt hinni, hogy tudományos egyesület maga tudományt űzhet. A tudományos munka az egyén legszemélyesebb megnyilatkozása. Az egyesület csak előfeltételeket teremthet, s egyik fő feladata, hogy szervezze s tudományos munkát…” (1918)

Az előkészítő munkálatok során számos tanulmány készült, hogy ezt a felelősségteljes munkát milyen módon tudjuk a lehető leghatékonyabban elvégezni. Néhány tanulmány, dolgozat és írás:

–         [2151] A Pannon-Palatinus 300. írása – 2012-05-20

–         [2137] „KELL EGY CSAPAT” – 2012-05-13

–         [2161] KIÚT AZ ÉLHETŐ JÖVŐBE: A HIT ÉS TUDOMÁNY BÉKÉJE – 2012-05-28

–         [2073] JÖVŐKUTATÁS – 2012-05-02

–         [2051] Egy konferencia margójára – 2012-04-21

–         [2040] A pénzügyi és gazdasági válság hatása a természetre – 2012-04-17

–         [2033] EGYÜTTMŰKÖDÉS? INTERDISZCIPLINARITÁS? NA NE! – 2012-04-18

–         [2029] Tudomány, ismeretterjesztés – 2012-04-13

–         [2027] TUDOMÁNY KÖZÉLET POLITIKA – 2012-04-12

–         [2025] Palatinus – Elmélkedés és elemzés Jelenlegi helyzetünkről és az esetleges jövőnkről – 2012-04-11

–         [2022] TUDOMÁNY – PALATINUS ELEMZÉS – 2012-04-11

–         [2020] TÉR ÉS IDŐ – TUDOMÁNYOS PROBLÉMA, VAGY PROBLÉMÁS TUDOMÁNY – 2012-04-10

–         [1997] TÁRSADALOMTUDOMÁNY – MŰSZAKI TUDOMÁNY – 2012-04-03  stb.

 

Záró gondolatkén a Pannon Palatinus „köszöntőjéből” két idézet:

„Tisztelettel és barátsággal köszöntünk mindenkit, aki felelős módon gondolkodik mindennapjaink életéről és jövőnk sorsáról. Hazánkban a tudományok és a művészetek nagyhírű múltat tudhatnak maguk mögött. Napjainkban sérülni látszik a kultúra, mely életünk alapját is jelentheti. Az áltudományos tevékenységek, manipulációk kifejezetten káros hatással lehetnek életünkre. Nem kisebb veszélyt jelentenek azok a résztudományok, melyek a maguk területén – valóban – megvalósított eredményekkel büszkélkedhetnek, de a tudományok nagy egységében zavart okozhatnak, és károsan hatnak a természet folyamataira…

Kérünk minden érdeklődőt és reményeink szerinti felhasználót, hogy aktívan segítsék munkánkat. észrevételeiket és javaslataikat juttassák el szerkesztőségünkhöz. Javaslataikat minden esetben figyelembe vesszük, és lehetőség szerint beépítjük elektronikus rendszerünkbe”.

 

TIT Stúdió Egyesület 

Műegyetemi Természet és Sporttudományi Egyesület

Pannon Palatinus József Nádor Alapítvány 

 

TIT Stúdió Egyesület: 1113 Budapest Zsombolyai u. 6.

Műegyetemi Természet és Sporttudományi Egyesület: mtse02@gmail.com

Pannon Palatinus József Nádor Alapítvány: jozsef.nador.alapitvany@gmail.com

Egyesületi és alapítványi: Telefon : 06 30 314 9022 (hétköznap 9-16h)  Fax: 06 1 209 2351