A Kínai Kommunista Párt Politikai Bizottsága határozatának tükrében

A kínai Xinhua hírügynökség tette közzé Hszi Csin-ping a KKP főtitkának 2020. 10. 16-án tett nyilatkozatát, melyben a kvantumtudományok és a kvantumtechnológia fontosságát és sürgősségét emelte ki. Hangsúlyozta, hogy a kínai kvantumtudomány és technológia eredményeinek folytatása mellett tanulni kell más országok hasznos gyakorlataiból, mert a kvantumtechnológia fejlődésének nagy tudományos jelentősége és stratégiai értéke van.

Magyarország élen jár a világ tudományos életében azzal, hogy több évtizedes kutatási eredményei alapján az élettudományon belül a kvantumbiológia tudományát egységesítette és mint önálló tudományt a XXI. század tudományává tette. A magyar egyetemek az elmúlt három évben számos kínai tudományos intézettel, egyetemekkel és központokkal egyeztetve kifejezték azt a szándékukat, hogy megosszák eredményeiket a kínai tudományos élettel. Az elmúlt három évben a megkötött szerződések mind a közös kvantumbiológiai együttműködésre vonatkoztak, melyek teljes mértékben egybeesnek Hszi Csin-ping főtitkár beszé dében hangsúlyozott célokkal.

Négy magyar egyetem közös tudományos koordináló szervezete, a QUB8 nyilatkozik arról, hogy a jövőben töretlenül támogatja azt a kínai kezdeményezést, hogy Kína a kvantumtudományokban élenjáró szerepet töltsön be a világ tudományos életében. Jelen nyilatkozatunkkal erősíteni kívánjuk, hogy a jövőben erős és töretlen együttműködésben vagyunk érdekeltek a kvantumbiológia tudományában.

Ezért javasoljuk, hogy kezdődjön meg a közös munka az alap- és alkalmazott kutatások beindításával, a már fejlett stádiumban lévő innovatív folyamatok felgyorsításával és az egyetemi oktatás bevezetésével. Mindezekben készek vagyunk az eddig elért eredményeinket átadni, hogy az első kvantumbiológiai rendszerelmélettel megalapozott önálló tudományágban közös sikereket érjünk el.

2020.november 1.

q1111q-002