Szóljon hozzá!

Olvashatjuk a cikk elején.

Megtesszük.

Probiotikum-kisokos kezdőknek

Tudod, mi az a pre- és probiotikum? És azt, hogy milyen hatással van a koleszterinszintre és az immunrendszerre?

Igen tudjuk, hogy milyen hatással vannak a bélbaktériumok az immunrendszerre, de hogy a koleszterinre arról kevés ismeretünk van.  

Testünk „konyhája”, a gyomor és a bélrendszer nem mindig engedi át azokat az anyagokat, melyektől üzemképesek maradunk. Azt a varázsszert kell hát megtalálni, ami abban nyújt segítséget, hogy minden tápanyag a helyére kerüljön, hogy a legeredményesebben használhassuk fel azokat. A sokat keresett elixír már régóta ott volt az asztalokon és a hűtőszekrényekben, noha csak az utóbbi 10-20 évben került a tudományos érdeklődés középpontjába.
Testünk „konyháját” nehezen lehet értelmezni. A tápanyag csatorna nem csak szelektív „áteresztő”, a tápanyag, élelmiszer, „ennivaló” számára. A tápanyag a rágástól kezdve, nem csak mechanikus és változatlan formában jut el, az anatómiai célterületre, hanem számos biokémiai folyamaton megy keresztül, amit biztosítja a biológiai létet. Ezt a folyamatot metabolizmusnak nevezünk. A velünk együtt élő (szimbiózisban) baktériumokat mindennek nevezhetjük csak nem varázsszernek. Az életünk és létünk alapja az, hogy a humán baktériumokkal harmóniában éljünk. A tudós szerző figyelmét felhívnánk arra, hogy a biokémiai folyamatok sokasága között az enzimbontásokat is tanulmányozza, ugyanis a táplálékunk ilyen folyamatokon is átmennek.

 

Idézet a Wikipédia szabad enciklopédiából: Az enzimek biokatalizátorok: gyorsítják a szervezetben lejátszódó kémiai reakciók sebességét. Mint minden katalizátor, a reakciósebesség növelését az aktiválási energia csökkentésével érik el, azáltal, hogy a reaktánsok speciális elrendezésével új reakcióutakat nyitnak meg. Fontos megjegyezni, hogy a reakcióra jellemző szabadenergiaváltozást nem befolyásolják, azaz csak energetikailag kedvező, spontán módon lezajló (un. exergonikus) reakciókat katalizálnak. „Az enzimek túlnyomó többsége fehérje (RNS alapú enzimeket ribozimeknek (pl. transzláció, splicing), az ellenanyag alapú enzimeket abzimeknek nevezzük), emiatt működésük erősen függ a hőmérséklettől, pH-tól és ionkoncentrációtól. Egy adott enzimre jellemző hőmérsékleti- és pH-optimum, az evolúciós folyamatoknak köszönhetően arra a közegre jellemző, ahol a feladatát el kell látnia: emberben például fehérjebontó, Proteáz enzimek pH optimuma lehet pH=2 (gyomorban), pH=8 (középbélben), vagy neutrális (vérben). Az enzimatikus katalízis lényege a fehérjék térszerkezete és a reaktánsok (szubsztrátok) között kialakuló speciális kölcsönhatás. A fehérjék ezen részét nevezzük aktív helynek…”

Szeretnénk pontosítani az elixirnek elnevezett baktériumok nem az asztalon voltak, vannak, lesznek, hanem mindenhol ott vannak. Az emberi evolúció ezek nélkül a baktériumok nélkül nem történt volna meg. A hűtőszekrényben lévő baktériumokat ne keverjük bele a természetes immunitást biztosító bélflórával. Az, hogy ez a kérdés az utóbbi 10-20 évben került volna a tudományos érdeklődés középpontjába, az nem igaz.
Ma már ismeretes, hogy a bélrendszer és annak kiegyensúlyozott működése az egészség alapja. A csodaszerek nevét a reklámokból már ismerjük, bár sokan vagyunk olyanok, akik ugyan hallottunk már a bifiduszról, a pro- és prebiotikumokról, mégsem tudjuk pontosan, hogy miért jók ezek, és miért is kellene ezt ennünk.

 

Tudományos véleményezés helyett mindösszesen csak annyit említenénk, hogy a humán bélbaktériumokat nem külön kell fogyasztani, hanem a természetes és nem manipulált élelmiszerekkel együtt kell bevinni.

 

Probiotikum:
Olyan bélbarát baktériumok, melyek ellenállnak a gyomorsavnak és eljutnak a vastagbélbe. Ezek szinte kivétel nélkül tejsavbaktériumok és bifidobaktériumok.

? és a pl. veillonella, diplococcus, de nem szertnénk senkit zavarba hozni, ezért csak a lactobacillussal foglalkozzunk:- delbrueckii, leichmannii, bulgaris,salivarius, acidophilus, plantárum, case, fermenti, buchnerri,viridescens, , de idézzünk egy tudományos műből:”a Lactibacillus bifidus (Tissier) Holland faj. Ezt az újabb vizsgálatok alapján nem tekintik Lactobacillusnak, rendszertani helye tiztázatlan”. Sorolhatnánk még több száz baktériumot, de csak egy kérdést teszünk fel. Mi a célja ennek az írásnak?

Prebiotikum:
A probiotikumok kizárólagos táplálékai, elősegítik ezek elszaporodását és túlsúlyba kerülését.

Ez a fejezet hiányos, akár csak egy prebiotikum megnevezése is segítené a megértést.

Mire jók a probiotikumok?

Puffadás, tejcukor- és egyéb allergia, magas koleszterinszint, elhízás és vastagbélrák megelőzésére. Sokszor misztifikálják azokat a táplálékkiegészítőket, melyek szinte mindenre jótékonyan hatnak, éppen ezért gyakran a hitetlenség lengi körül nevüket. A probiotikumok azonban abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy hatásuk klinikailag bizonyított és alkalmazásuk orvosilag ajánlott.

 

Melyik klinika és milyen orvosok?- tehetjük fel a laikus kérdésünket. A „mire jók a probiotikumok” felsorolást teljes mértékben téves megközelítésnek tekinthetjük. Abban az

esetben, ha a humán bélbaktériumokat csak

táplálékkiegészítőkkel visszük be, akkor az emberi élet, veszélybe kerülne. 

Mindenki ismeri azt az érzést, amikor egy-egy ételtől annyira felpuffad, hogy a nadrágját sem tudja begombolni, pedig az ennivaló nem volt nagy mennyiségű és túlságosan laktató sem. Az elégtelenül működő bélflóra jelei ezek, melyek a probiotikumot tartalmazó élelmiszerek és táplálékkiegészítők rendszeres szedésével megszüntethetők.

 

Ha reklámszövegként olvassuk, akkor megtévesztő, ha tudományos gondolatként, akkor rendkívül hiányos és sajnos megtévesztő.

A probiotikumok legfontosabb tulajdonsága, hogy helyreállítják az egészséges bélműködést, így jótékony hatásúak a vastagbélrák megelőzésében is, de legfőképpen jó közérzetet biztosítanak.
Ezek a példák csak a legfontosabb hatások, természetesen a megfelelő bélműködés valamennyi élettani funkciónkra kihat. Az egészséges emésztés a feltétele például annak is, hogy szervezetünk és immunrendszerünk megerősödjön. A bélflóra helyreállítása a bőrön is látványos eredményt mutat: eltűnnek a rossz emésztés miatt keletkezett pattanások, az arcbőr újra kitisztul.
A fejezetben jól hangzó szavakat és szóösszetételeket olvashatunk. Néhány részigazság is felbukkan, de összességében tudományosan értelmezhetetlen, Mindösszesen varázsszer eladását segítheti.  
Hogyan hatnak?

A gyógyszerek, az egyoldalú táplálkozás, a stressz, a cigaretta, az alkohol károsíthatják a bél természetes baktériumflóráját, ezért olyan anyagokra van szükség, melyek helyreállítják az egészséges működést. Ezeknek a tápanyagoknak változatlanul túl kell jutniuk az emésztés első fázisain, hogy a vastagbélben kellően elszaporodhassanak és kifejthessék jótékony hatásukat. Ilyen anyagok a pro- és prebiotikumok. A humán, velünk szimbiózisban élő baktériumok nem tápanyagok. A szerző elfelejtette, az antibiotikumokat megemlíteni, hisz ezek nem mások, mint antibakteriális szerek, tehát a széles spektrumban és nagy dózisban adott antibakteriális szer a bélflórát pusztítja és megváltoztatja.  

Mivel kerülhetnek a szervezetbe?

A probiotikumokat szinte kizárólag (kilencven százalékban) a tejtermékek tartalmazzák: a savanyú tej és tejkészítmények, túrókészítmények, vajkrémek, sajtkrémek és érlelt sajtok.
A prebiotikumok (korábbi nevükön: bifiduszfaktorok) számos természetes tápanyagban, így a csicsóka- és cikóriagyökérben, a vörös- és fokhagymában, a póréhagymában, az articsókában, a zabpehelyben, búzában, banánban, a tejben és az érett sajtokban is előfordulnak.

Ez nagyon megtévesztő és valótlan állítás. Escherichia coli, Klebsiella, Proteus, Enterococcus, Pseudomonas aeruginosa, S. saprophyticus, Enterococcus faecalis, nos ezekkel mi van??

Vannak mellékhatásaik?

A probiotikumokból annyit és addig szedhetünk, amennyit akarunk, nem okoz károkat, egyedülálló módon nincsenek mellékhatásai, sőt a felvett mennyiséggel arányosan nagyobbak lesznek a jótéteményei is. Ez egyetlen gyógyszerről sem mondható el. Aki fenn szeretné tartani egészséges bélműködését, fogyassza állandóan.

 

Ez a fejezet érthető, ez egy termékismertetés és mindenki fogyassza, amennyit csak tud, csak egy a kérdés  MIT?

A megjegyzéseket azért tartjuk szükségesnek megtenni, mert az ilyen tudománytalan és megtévesztő cikkek nem hogy nem segítenek az emberek egészségének fenntartásában, hanem súlyos egészségkárosodásokhoz is vezethetnek. 

Mi lehet a megoldás. Az egészség megtartásának az alapja a hiteles tudományos ismeretterjesztés.

palatinus